Yasal Mevzuatlarla İlgili Soru ve Cevaplar
Başvuru için hangi evraklar gerekiyor?
Bağlı bulunduğunuz dağıtım şirketi web sitesinden bulunduğunuz illerde ek hangi evraklar isteniyor ulaşabilirsiniz. ( 10kW ‘a kadar olan lisanssız elektrik üretim tesisleri kısımlarına aranmalıdır)
Evet. Minimum 2 yıllık kira kontratı olması şartı ile ev sahibinden muvafakatname alınarak kurulabilir.
Diğer daire sahiplerinden muvafakatname alınarak çatılarak kurulabilir.
On-grid sistemde her başvuru için bir elektrik sayaç aboneliği istenmektedir. Sayaç aboneliği hangi eve aitse o ev kullanabilir.
Şu anki mevzuat gereği sadece çatı ve cephelere sistem kurulabilmektedir. Yani bahçenize kuramazsınız.
İskan durumunda otopark çatısı gözüküyorsa kurulabilir. Yapı ruhsatı gereklidir.
İmarlı olmak zorundadır. Yapı ruhsat belgesi gereklidir.
On-grid şebekeye bağlı mahsuplaşmalı sistemler elektrik aboneliği olan, çatısı gerekli teknik şartlara uygun ve yapı ruhsatı olan her ev veya iş yeri için kurulabilir.
Resmi gazeteden(linkte belirtilmiştir.) veya EPDK web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Evet aboneliği olmayan meskenler mahsuplaşmalı sistem başvurusu yapamaz. Off-grid sstem kurabilirsiniz
Sistem teknik olarak taşınabilir. Ancak mevzuat gereği bazı kısıtlamalar olabilir.
Evet. Sözlşeme gücünü aşmamak kaydı ile güç artırımı talebi ile sistem gücü artırılabilir.
Çift yönlü sayaç bulunmaktadır. Bu sayaç sizin ürettiğiniz ve tükettiğiniz elektrik miktarını ölçer. Aylık olarak dağıtım şirketi bu üretim / tüketim değerlerinizi kaydeder. Üretiminiz tüketiminizden fazla ise üretim miktarı kWh bazında tüketim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi sizin hesabınıza fazla üretim ücreti için ödeme yapar. Tüketiminiz üretiminizden fazla ise tüketim miktarı kWh bazında üretim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi size ödemeniz için fark faturası keser.
Sözleşme gücünüz kadar sistem kurabilirsiniz. Sözleşeme gücü elektrik faturanız üzerinden yer almaktadır.
Aylık mahsuplaşma sonrası üretiminiz tüketiminizden fazla ise üretim miktarı kWh bazında tüketim değerinden düşülerek kalan miktar için dağıtım şirketi sizin hesabınıza fazla üretim ücreti için size verdiği tarife fiyatı üzerinden ödeme yapar. Fazladan verdiğiniz elektrik için dağıtım firması iletim bedelini size ödeyeceği tutardan tahsil eder. Bu nedenle ev için sistem kurup, elektrik satışından kazanç beklemek çok mantıklı değildir. Tüketiminizi karşılayacak sistem en idealidir.